Terminologidatabaser - Termbaser

En termbase er en database, der indeholder virksomhedens egne specielle termer. Basen opdateres efterhånden, som der opstår behov for nye termer.

Med en termbase kan der opnås mange fordele. Alle termer er samlet på et sted, og man har dem altid lige ved hånden, for databasen kan konsulteres direkte fra det anvendte tekstbehandlingssystem. Alle oversættere kan gives adgang til databasen, dvs. oversættelsen af virksomhedens fagudtryk vil blive ens, uanset hvem der varetager oversættelsen.
Desuden vil det betyde et formindsket videnstab, når en erfaren sprogmedarbejder forlader firmaet, og oplæringsfasen for en ny medarbejder vil blive reduceret.

Få styr på virksomhedens termer

Alle sprogmedarbejdere, der beskæftiger sig med oversættelse, kender den situation, hvor man sidder og ikke kan huske, hvordan et bestemt fagudtryk oversættes. De kartotekskort, man havde bestemt sig for at vedligeholde, er ikke blevet opdateret længe, og man har gloselister og små sedler liggende rundt omkring, som aldrig blev ordnet.

Dette er en meget uøkonomisk og desværre også en meget typisk situation. Konsulenterne kan give virksomheden al den hjælp og vejledning der måtte være nødvendig i forbindelse med indføringen af en termbase, fx:

Valg af det rigtige databaseværktøj ud fra virksomhedens behov.
Hjælp til at strukturere virksomhedens terminologi.
Hjælp til at konvertere termer til det rette format.
Rådgivning af sprogmedarbejderne, så de får det bedst mulige ud af systemet.

Kommercielle termbaser


Danterm -  Udviklet af  Institut for ErhvervsinformatikMultiterm Udviklet og forhandles af Trados TradosTermstar - fra , forhandles af msconsulting StarBlå linie
Emil Holms Kanal 2, bygn. 22, 3., DK-2300 KBH S
Tlf: +45 35329090 - Fax: +45 35329089
Valid HTML 4.01 Strict